To Γυμνάσιο Κορώνης βρέθηκε στην πόλη Όρχιβα της Ισπανίας με μαθήτριες και εκπαιδευτικούς στα πλαίσια του σχεδίου ERASMUS+ ΚΑ229 «GIS-GENDER INEQUALITY IN SCHOOLS? με κωδικό 2019-1-ES01-KA229-065694_5.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ σχολείων, του ERASMUS+, το σχολείο μας το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΝΗΣ επισκέφτηκε την Ισπανία και συγκεκριμένα το σχολείο IES Alpujarra στην πόλη Όρχιβα, από τις 10 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2019, για να συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση του προγράμματος με τίτλο ?GIS-GENDER INEQUALITY IN SCHOOLS?.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πέντε σχολεία από άλλες τέσσερις χώρες, δύο από την Τουρκία, ένα από την Βουλγαρία, ένα από την Ιταλία και ένα από την Ισπανία, που είναι και η διοργανώτρια χώρα.
Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τρεις μαθήτριες της γ τάξης του γυμνασίου μας που τους συνόδευσαν δυο εκπαιδευτικοί, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας.

Picture1
Οι μαθητές, τρεις από κάθε χώρα, φιλοξενήθηκαν από Ισπανούς συμμαθητές τους, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα.
Οι μαθήτριές μας παρουσίασαν το σχολείο μας και τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, ανέπτυξαν εφαρμογές μέσω Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, αντάλλαξαν ιδέες, απόψεις και φιλίες :

 


Picture2

Παρακολούθησαν θεατρικό έργο «Malala» που ετοίμασαν οι Ισπανοί συμμαθητές τους, το οποίο αναφέρεται στη ζωή και τη δράση της Malala Yousafzai:


τις εργασίες των υπολοίπων μαθητών που αφορούσαν τα σχολεία τους και τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών από τις οποίες προέρχονταν :


Όλοι μαζί επισκεφθήκαμε το κάστρο Alhambra, ανάκτορο και φρούριο των Μαυριτανών μοναρχών στην Γρανάδα. Πρόκειται για ένα τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, το οποίο μαζί με τη Χενεραλίφε (Generalife) και το Αλμπαϊσίν (Albaic?n) αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, το 1984. Κατόπιν περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου και παρακολουθήσαμε χορό φλαμένκο, που όπως πληροφορηθήκαμε από το 2010 η UNESCO τον συμπεριέλαβε στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Μοναδικές είναι οι εικόνες όλων μας, από την επίσκεψή στο Πάρκο Επιστημών των στην πόλη Γρανάδα. Εκεί ξεναγηθήκαμε στο ενυδρείο του πάρκου, στον τεράστιο ζωολογικό κήπο, στο πλανητάριο. Κατόπιν γευτήκαμε σε τοπικά εστιατόρια παραδοσιακά ισπανικά πιάτα.
Οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από το εκπαιδευτικό και το πολιτιστικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν καθώς ενημερώθηκαν για ένα διαφορετικό σχολικό σύστημα και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπαιδευτικούς από άλλα σχολεία. Διαπίστωσαν στην πράξη πως λειτουργεί το σχολείο αλλά και πως διεξάγεται η μάθηση σε άλλες χώρες.
Μετά την επιστροφή μας στην Ελλάδα, στα πλαίσια ενημέρωσης της ευρύτερης τοπικής κοινότητας και διάχυσης των αποτελεσμάτων, επισκεφθήκαμε την ΕΡΤ Καλαμάτας, όπου οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν μίλησαν για τις εμπειρίες τους και τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη αυτή.

20191223_181058


Από τις 29 Μαρτίου του 2020 έως τις 4 Απριλίου 2020 το Γυμνάσιο Κορώνης, θα συμμετέχει στην επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος και η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βουλγαρία.
Την προπαραμονή των Χριστουγέννων σε μια ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του σχολείου μας, οι μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη μίλησαν παρουσία του συλλόγου διδασκόντων, της διευθύντριας κ. Μαρίας Καλαποδά και του προέδρου της σχολικής επιτροπής κ. Δημήτρη Σιψά για τις εμπειρίες τους από το ταξίδι τους στην Ισπανία :


Aκολουθούν σύνδεσμοι με τα άρθρα τοπικών εφημερίδων για την εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας στην Ισπανία:
https://eleftheriaonline.gr/local/koinonia/item/203650-stin-ispania-mathitries-kai-ekpaideftikoi-toy-gymnasiou-koronis

https://www.kalamatatimes.gr/erasmus-simantiki-empeiria-gia-mathitries-toy-gymnasioy-koronis-i-ekpaideytiki-episkepsi-stin-ispania/?fbclid=IwAR2L4JtI5za2DtKNZISWtkaqwW2Q2Nv3BsyAVpkWBlKGsfwsbHDjcd_gcPo